Výroba domáceho kyslej kapusty krok za krokom
Budete potrebovať:
- 2,2 kg čerstvej kapusty s odstráneným stredom
- 3 lyžice morskej soli
Postup:
- Kapustu nakrájame na jemno a vložte do misy. Ak preferujete chrumkavejšiu konzistenciu, nakrájajte kapustu viac na hrubo. Osoľte.
- Pomocou drviacej paličky alebo drevené lyžice jemne hnetie kapusty zhruba 10 minút. Vďaka tomu kapusty uvoľní tekutinu a vytvorí sa soľný nálev, vďaka ktorému bude môcť kapusty fermentovať. Pokračujte, kým kapusta nepustí toľko tekutiny, aby bolo následne v pohári úplne ponorené.
- Navrstvite kapustu do nádoby Kilner® Jar. Uistite sa, že medzi kapustou a vrškom poháre zostal voľný priestor zhruba 6,5 cm, potom prilejte nálev. Kapusta by malo byť úplne ponorené do nálevu. Pokiaľ Vám časť náleve chýba, zmiešajte 2 lyžice morskej soli s 1 litrom vody a prilejte do nádoby. Nálev by mal presahovať vrchnú časť kapustové náplne až o 1 cm.
- Do nádoby vložte keramické kamene Kilner®. Kamene zaťaží kapusta v pohári a zaručí počiatok anaeróbneho procesu fermentácie.
- Očistite okraj nádoby od všetkých nečistôt kapusty či náleve. Uzavrite pohár viečkom a vzduchovým uzáverom. Naplňte vzduchový uzáver vodou a nechajte kapusta fermentovať pri izbovej teplote (17,8 ° C - 24 ° C) po dobu 1 - 4 týždňov. Denne kontrolujte, že viečko nie je vypuklé a že je pevne zatvorené. Ak tomu tak nie je, viečko utiahnite.
- Po týždni odporúčame kyslá kapusta každých pár dní ochutnávať, kým nedosiahnete preferovanej chuti a konzistenciu. Dosiahnuť preferované chuti môže trvať až 4 týždne. Externé faktory, ako je teplota či hrubosť nakrájaného kapustu, môžu proces fermentácie ovplyvniť.
- Po dokončení fermentácie uchovávajte kapusty v chladničke alebo preložte hotové kyslá kapusta do uzatvárateľných nádob Kilner® Jar. Spotrebujte do jedného mesiaca.
Náš tip - pre ozvláštnenie chuti pridajte do nádoby 5 strúčikov cesnaku alebo skúste pridať 2 - 3 lyžice rasce.
Fermentované červená kapusta s jablkom
Budete potrebovať:
- 2,2 kg červenej kapusty s odstráneným stredom
- 15 rozdrvených guličiek jalovca
- 22 rozdrvených semienok koriandra
- 225 g nakrájaných jabĺk zbavených jadra
- 45 g / 3 lyžice morskej soli
Postup:
- Najemno nakrájanú kapustu vložte do misy. Pridajte všetky ostatné suroviny a osoľte.
- Pomocou drviacej paličky alebo drevené lyžice jemne hnetie kapusty zhruba 10 minút. Vďaka tomu kapusty uvoľní tekutinu a vytvorí sa soľný nálev, vďaka ktorému bude môcť kapusty fermentovať. Pokračujte, kým kapusta nepustí toľko tekutiny, aby bolo následne v pohári úplne ponorené.
- Navrstvite kapustu do nádoby Kilner® Jar. Uistite sa, že medzi kapustou a vrškom poháre zostal voľný priestor zhruba 6,5 cm, potom prilejte nálev. Kapusta by malo byť úplne ponorené do nálevu. Pokiaľ Vám časť náleve chýba, zmiešajte 2 lyžice morskej soli s 1 litrom vody a prilejte do nádoby. Nálev by mal presahovať vrchnú časť kapustové náplne až o 1 cm.
- Do nádoby vložte keramické kamene Kilner®. Uistite sa, že je celá zmes ponorená do nálevu. Kamene zaťaží kapusta v pohári a zaručí počiatok anaeróbneho procesu fermentácie.
- Očistite okraj nádoby od všetkých nečistôt kapusty či náleve. Uzavrite pohár viečkom a vzduchovým uzáverom. Naplňte vzduchový uzáver vodou a nechajte kapusta fermentovať pri izbovej teplote (17,8 ° C - 24 ° C) po dobu 1 - 4 týždňov. Denne kontrolujte, že viečko nie je vypuklé a že je pevne zatvorené. Ak tomu tak nie je, viečko utiahnite.
- Po týždni odporúčame kyslá kapusta každých pár dní ochutnávať, kým nedosiahnete preferovanej chuti a konzistenciu. Dosiahnuť preferované chuti môže trvať až 4 týždne. Externé faktory ako je teplota či hrubosť nakrájaného kapustu môže proces fermentácie ovplyvniť.
- Po dokončení fermentácie uchovávajte kapusty v chladničke alebo preložte hotové fermentované kapustu do uzatvárateľných nádob Kilner® Jar. Spotrebujte do jedného mesiaca.
Domáce kimchi
Kimchi je tradičná kórejská fermentovaná zelenina so soľou, chilli, zázvorom, sójovou omáčkou, octom a cukrom. Vychutnajte si ho ako prílohu alebo dochucovadlo.
Budete potrebovať:
- 1,8 kg čínskej kapusty
- 3 lyžice morskej soli
- 6 lyžíc nakrájané jarné cibuľky
- 3 vymiešané strúčiky cesnaku
- 3 lyžice chilli prášku
- 6 lyžičiek nadrveného čerstvého zázvoru
- 6 lyžičiek cukru
- Kvapka sezamového oleja na servírovanie
Postup:
- Najemno nakrájanú kapustu vložte do misy. Osoľte a nechajte stáť 3 - 4 hodiny.
- Po 3 - 4 hodinách kapusty opatrne premiešajte a skontrolujte, či sú všetky kúsky kapusty ľahko zvädnuté. Z misy vylejte všetku tekutinu a kapusta opláchnite.
- K kapusty pridajte všetky ostatné suroviny a dôkladne premiešajte.
- Navrstvite zmes do nádoby Kilner® Jar. Uistite sa, že hore zostal voľný priestor zhruba 6,5 cm. Do nádoby vložte keramické kamene Kilner®. Uistite sa, že je celá zmes zaťažená kamene.
- Očistite okraj pohára od všetkých nečistôt kapusty či náleve. Pohár uzavrite viečkom a vzduchovým uzáverom. Naplňte vzduchový uzáver vodou a nechajte kapusta fermentovať pri izbovej teplote (17,8 ° C - 24 ° C) aspoň 2 dni. Denne kontrolujte, že viečko nie je vypuklé a že je pevne zatvorené. Ak tomu tak nie je, viečko utiahnite.
- Po dokončení fermentácie presuňte kimchi do chladničky alebo preložte do uzatvárateľných nádob Kilner® Jar. Spotrebujte do týždňa. Servírujte pokvapkané sezamovým olejom.
Tento recept je určený na naplnenie celej 3 litrovej nádoby Kilner® Jar. Ak však preferujete menšie množstvo, recept ľahko upravíte použitím iba polovičného množstva od každej suroviny.
Inštrukcie a vybavenie:
- Kilner fermentačnej dóza na kvasenie zeleniny 3 l
Čo je fermentácia?
Fermentácia je jeden z najzákladnejších a najstarších spôsobov konzervácie jedla. Ovocie a zelenina obsahujú prírodné baktérie, ktoré pri odobratí prístupu vzduchu zabraňujú množeniu mikróbov, ktoré by spôsobili skazenie potraviny. V priebehu procesu fermentácie tieto baktérie premieňajú uhľohydráty a cukry na kyselinu, ktorá je ideálnym prostredím pre konzerváciu jedla. Lakto-fermentácie, uskutočnená vďaka prítomnosti laktobacilov, prepožičiava fermentovaným pokrmom a nápojom ich nápadnú štipľavú a kyslú chuť a tiež vytvára probiotiká, ktoré napomáhajú správnemu zažívanie.