Chcete si doma vychutnať potešenie z lahodnej kávy? Chcete kávu rovnako dobrú, akú vám pripravia vo vašej obľúbenej kaviarni?
Potom si kúpte french press. V tejto jednoduchej kanvičke pripravíte - iba vďaka piestu a filtru, ktorý od seba oddelí usadeninu a tekutinu - naozaj výbornú kávu. Kávu, ktorá si ponechá svoje esenciálne oleje na pohladenie vašej duše.
Názov french press znamená v preklade „francúzsky lis“. Prvé správy o príprave kávy týmto spôsobom sa objavujú už v prvej polovici 19. storočia a pochádzajú z Francúzska. Za prvým oficiálnym patentom french pressu z roku 1929 tak, ako ho poznáme teraz, však prekvapivo nestál Francúz, ale taliansky dizajnér Attilio Caliman z Milána.
Kvalitné french press sú vyrobené z hladkého, dokonale priehľadného, kvalitného varného skla, s filtrami z nerezovej ocele, doplnené kovovými držiakmi.
Čistenie french pressu je rýchle a jednoduché. Odskrutkujete filter od piestu a pod tečúcou vodou umyjete spolu so sklenenou nádobou.
French press využijete aj pri príprave sypaných čajov. Postup bude podobný ako pri príprave kávy, iba upravíte dobu lúhovania.
A ako teda docieliť najlahodnejšie kávu?
1. Na jednu šálku kávy (150 ml) potrebujete 8 - 15 g (podľa vašej chuti) nahrubo a ideálne čerstvo namletej kávy (8 g = 1 vrchovatá kávová lyžička). Čím kvalitnejšiu kávu použijete, tým chutnejší bude výsledok.
2. Vriacou vodou naplňte french press, nechajte ho chvíľu zahriať a potom z neho vodu vylejte.
3. Nasypte do french pressu potrebné množstvo kávy a zalejte vodou vychladnutou na cca 93 °C (30 sekúnd od doby varu). Prikryte viečkom s vytiahnutým piestom a nechajte cca 60 sekúnd stáť.
4. Viečko odstráňte, kávu premiešajte, potom opäť prikryte a nechajte stáť ďalších cca 90 sekúnd. Táto doba je vhodná, ak máte kávu namletú na jemnejšie (mletá káva zakúpená v bežnom obchode). Všeobecne platí, že čím hrubšie namletie, tým dlhšia doba extrakcie. Hrubosť správne namletej kávy do french pressu by mala byť asi ako kryštálový cukor. V takom prípade je doba extrakcia cca 3 minúty.
5. Nakoniec veľmi pomaly stlačte piest úplne nadol. Dávajte pozor, aby ste stláčali kolmo a aby sa zrniečka kávy nedostali cez filter.
6. Ideálne je kávu nalievať do predhriatych šálok.
7. Teraz už len finálne vyladenie podľa vašej chuti v podobe cukru, medu, mlieka či smotany. Alebo ju máte radi čiernu ako noc a horkú ako palina?
Dobrú chuť :-)