Na čo sa používa karafa na víno?

Premýšľali ste niekedy nad tým, na čo vlastne slúži karafa na víno a či má len estetickú funkciu? Tento článok vám prezradí, akým spôsobom môže karafa degustáciu vína spríjemniť, akú karafu vybrať a tiež to, ako správne víno do karafy naliať. Ste pripravení načerpať nové zaujímavé informácie zo sveta vín? Potom sa s chuťou pustite do čítania. Trebárs s pohárom dobrého vína v ruke.

Čo je to dekantovanie?

Rozprávanie o karafách na víno je neoddeliteľne späté so slovom dekantovanie. Dekantovaním someliéri označujú preliatie vína do karafy. Ako dekantér na víno je potom označená samotná karafa.

Prečo dekantovať?

Dôvody, prečo dekantovať, sú hneď dva. Prvý z nich sa týka predovšetkým červených vín, pri ktorých sa prostredníctvom dekantácie zbavíme usadeniny, ktorá sa vo fľaši tvorí predovšetkým pri starších alebo menej filtrovaných vínach. A dôvod číslo dva? Dekantácia pomáha víno takzvane vydýchať. Pri dlhšom kontakte s kyslíkom môže dôjsť k otvoreniu škály aromatických látok aj k zjemneniu vína. To je tiež dôvod, prečo sa okrem červených a starších vín dekantujú aj vína mladé a biele.

Akú karafu na víno vybrať?

Karafa je bezpochyby ozdobou každého stola, mali by ste ju však vyberať nielen s ohľadom na dizajn, ale zvoliť ju aj podľa toho, aké víno pijete najčastejšie. Mladšie vína si zaslúžia dekantovanie v takzvanej lodnej karafe, ktorej široké dno zaisťuje dôkladné prevzdušnenie vína. Pri starších vínach, ktoré nevyžadujú až toľko prevzdušnenie, si vystačíte s karafou s užším dnom.

TIP: Ručne vyrobená karafa Crystalex

Premeňte každú degustáciu vína na dokonalý pôžitok vďaka ručne vyrobenej karafe tradičnej českej značky Crystalex, ktorá je vyrobená z kvalitného bezolovnatého krištáľového skla.

Ako dekantovať?

Mladé vína by ste mali otvárať pol až dve hodiny pred podávaním, v prípade robustných vín sa táto doba predlžuje na štyri až dvanásť hodín. Pri liatí vína z fľaše by ste mali držať dekantér šikmo a víno do neho prelievať tak, aby stekalo po vnútorných stranách nádoby. Víno sa ešte viac okysličí vo chvíli, keď ním v karafe mierne zakrúžite.

Rada odborníkov: Ako zatočiť s usadeninou?

Dekantujete víno predovšetkým kvôli tomu, aby ste z neho odstránili usadeninu? Potom by ste mali nechať fľašu aspoň jeden alebo dva dni pred servírovaním stáť tak, aby sa usadenina usadila na dne fľaše. Potom pripravte zdroj svetla, najlepšie sviečku, a umiestnite ju pod fľašu, z ktorej víno nalievate do karafy. Sledujte priesvit vínom a vo chvíli, keď zbadáte, že sa sediment blíži k hrdlu, nalievanie zastavte.

Neláka aj vás dodať pitiu vína úplne iný rozmer a umocniť tento pôžitok vďaka karafe? Možno je práve teraz ten pravý čas urobiť si radosť.