Hydinový vývar s pečeňovými a žemlovými knedličkami

Táto polievka vás ráno naštartuje lepšie ako hrnček kávy či studená sprcha. Na poludnie váš žalúdok príjemne pripraví na hlavný chod a večer sa stane balzamom, ktorý preladí vaše tráviace ústrojenstvo do kľudového režimu. V sklenenom hrnci Nyko sa z honu na knedličky stane aj vizuálne dobrodružstvo.

polévka článek

Rozpis na 4 porcie:

  • droby z 1 kurčaťa
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • ¼ buľvy zeleru
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 bobkový list
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • 3 guličky nového korenia
  • 1 vetvička tymiánu

 

Pečeňové knedličky:

  • 200 g kuracej pečene
  • 30 g masla
  • 1 lyžica polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1/2 lyžičky majoránky
  • štipka muškátového orieška
  • asi 150 g strúhanky (z bieleho pečiva)

 

Žemľové knedličky:

  • 2 žemle (1 deň staré)
  • asi 60 ml polotučného mlieka
  • 1 lyžica nasekanej hladkolistého petržlenu
  • 1 lyžica masla
  • soľ
  • 1 vajce
  • strúhanka na zahustenie

 

Dohotovenie:

  • 1 mrkva
  • 1 koreňový petržlen
  • hrsť hladkolisté petržlenu

 

Postup:

  1. V rozpálenom hrnci opečieme nasucho mäso a na väčšie kusy pokrájanú očistenú zeleninu dozlatista. Zalejeme 2000 ml studenej vody. Pridáme korenie a privedieme do varu. Oheň stlmíme as čiastočne odkrytou pokrievkou varíme cca 120 minút na miernom ohni. Priebežne zbierame prípadnú penu. Hotový vývar precedíme cez hustý sitko. Mäso oberieme od kostí.
  2. Pečeň očistíme a rozmixujeme. Pridáme k nim zmäknuté maslo, múku, vajcia, prelisovaný olúpaný cesnak, soľ a korenie. Premiešame a postupne zapracujeme strúhanku, podľa požadovanej hustoty. Potom vytvarujeme knedličky s veľkosťou vlašského orecha.
  3. V druhej mise pripravíme žemlové knedličky. Nadrobno nakrájané žemle pokropíme mliekom a necháme nasiaknuť. Zmiešame ich s petržlenovou vňaťou a vyšľahaným maslom so soľou a vajcom. Podľa potreby prisypeme strúhanku a vytvarujeme okrúhle knedličky.
  4. Do hrnca nalejeme cca 1000 ml vývaru, pridáme na tenké rezančeky nakrájanú očistenú mrkvu a koreňový petržlen a privedieme do varu. Postupne zavaríme oba druhy knedličky, varíme cca 5 minút. Nakoniec pridáme obrané mäso, umyté listy petržlenu a spoločne prehrejeme.

 

Inštrukcie a vybavenie: