Zemiaková polievka so stratenými vajcami

Nie nadarmo sa hovorí, že polievka je základ. O zemiakovej polievke uvarenej z poctivých českých surovín to platí dvojnásobne. Napriek tomu, že sa niektorým z vás bude táto polievka zdať ako trochu obyčajné jedlo, tak verte, že v robustnej sklenenej miske sa aj zemiaková polievka razom premení na delikátnu pochúťku.

polévka ze skleněné misky frozen


Rozpis na 4 porcie:

  • 50 g masla + na restovanie
  • 50 g hladkej múky
  • 250 g zmesi čerstvých húb
  • rastlinný olej na restovanie
  • 2 cibule
  • 1 mrkva
  • 1 koreňový petržlen
  • ½ buľvy zeleru
  • 4 väčšie zemiaky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • sušená majoránka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice octu
  • 4 vajcia (veľkosť S)
  • petržlenová vňať na dozdobenie

 

Postup:

  1. V kastróliku pripravíme z masla a múky zlatistú zápražku a necháme vychladnúť. V panvici na rozpustenom masle opečieme na plátky nakrájané očistené huby.
  2. Vo väčšom hrnci rozohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájanú očistenú cibuľu, mrkvu, koreňovú petržlen a zeler. Restujeme dozlatista. Zeleninu zalejeme 1 200 ml studenej vody, pridáme na kocky nakrájané olúpané zemiaky a privedieme do varu.
  3. Do vývaru vmiešame vychladnutú zápražku (podľa požadovanej hustoty). Pridáme huby a varíme asi 15 minút domäkka.
  4. Polievku osolíme, okoreníme a dochutíme majoránom a prelisovanými olúpanými strúčikmi cesnaku.
  5. Do druhého hrnca nalejeme vodu do výšky cca 10 cm, prilejeme ocot a privedieme tesne pod bod varu. Vajcia rozklepneme po jednom do misky. Vo vode utvoríme vareškou vír a do jeho stredu vlejeme postupne vajcia. Každé varíme cca 3 minúty. Vyberieme ich dierovanou naberačkou a necháme odkvapkať.
  6. Polievku rozdelíme do misiek, doplníme stratenými vajcami a dozdobíme umytými listami petržlenu.

 

Vybavenie a inštrukcie: