Chcete kuriatko s vypečenou kôrkou? S ryžou nepochybne univerzálne jedlo pre celú rodinu. A verte, že s receptom na kura pečené so zeleninou na unikátnom sklenenom pekáči s tŕňom máte zarobené na luxusný nedeľný obed, ktorý bude stáť za reprízu. Nechajte sa inšpirovať.
Rozpis na 6 porcií:
- 1 kura (asi 2 kg)
- soľ
- mleté čierne korenie
- vetvičky tymiánu
- vetvičky rozmarínu
- 200 g mrkvičiek
- 200 g malých zemiakov
- 100 g petržlenu
- 2 cibuľa
- 2 jarné cibuľky
- 50 ml bieleho vína
- 50 ml kuracieho vývaru
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 g masla
Na pečenú ryžu:
- 300 g ryže
- 600 ml vody
- 1 lyžicu olivového oleja
- 1 cibuľu
Postup:
- Kurča očistíme a opláchneme vodou, ochutíme soľou, čiernym korením a čerstvo nasekaným tymiánom a rozmarínom. Kurča napichneme na bodec tak, aby krídla smerovali nahor. Stehná zamotáme k sebe.
- Mrkvičky, malé zemiaky, petržlen, cibuľu a jarnú cibuľku očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Vložíme do pekáča okolo kurčaťa a podlejeme vínom a kuracím vývarom. Ochutíme soľou, čiernym korením a prelisovaným cesnakom a všetko premiešame.
- Maslo nakrájame na plátky a spoločne s vetvičkami byliniek poukladáme na kura. Pečieme v rúre pri 180 °C a počas pečenia kura prelievame výpekom.
- Ryžu prepláchneme, vsypeme do pekáča alebo rajnice a zalejeme vodou. Osolíme, doprostred vložíme olúpanú cibuľu, pokvapkáme olivovým olejom a priklopíme.
- Dusíme v rúre s kuraťom pri približne 45 minút. Hotové kura podávame s pečenou zeleninou a ryžou.
Inštrukcie a vybavenie:
- Pekáč na kura
- doba prípravy: 120 minút
- energetická hodnota (1 porcia): 3340 kJ/795 kcal