Nedeľné kura so zeleninou a pečenou ryžou

Chcete kuriatko s vypečenou kôrkou? S ryžou nepochybne univerzálne jedlo pre celú rodinu. A verte, že s receptom na kura pečené so zeleninou na unikátnom sklenenom pekáči s tŕňom máte zarobené na luxusný nedeľný obed, ktorý bude stáť za reprízu. Nechajte sa inšpirovať.

nedělní kuře

Rozpis na 6 porcií:

  • 1 kura (asi 2 kg)
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • vetvičky tymiánu
  • vetvičky rozmarínu
  • 200 g mrkvičiek
  • 200 g malých zemiakov
  • 100 g petržlenu
  • 2 cibuľa
  • 2 jarné cibuľky
  • 50 ml bieleho vína
  • 50 ml kuracieho vývaru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 150 g masla

 

Na pečenú ryžu:

  • 300 g ryže
  • 600 ml vody
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 cibuľu

 

Postup:

  1. Kurča očistíme a opláchneme vodou, ochutíme soľou, čiernym korením a čerstvo nasekaným tymiánom a rozmarínom. Kurča napichneme na bodec tak, aby krídla smerovali nahor. Stehná zamotáme k sebe.
  2. Mrkvičky, malé zemiaky, petržlen, cibuľu a jarnú cibuľku očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Vložíme do pekáča okolo kurčaťa a podlejeme vínom a kuracím vývarom. Ochutíme soľou, čiernym korením a prelisovaným cesnakom a všetko premiešame.
  3. Maslo nakrájame na plátky a spoločne s vetvičkami byliniek poukladáme na kura. Pečieme v rúre pri 180 °C a počas pečenia kura prelievame výpekom.
  4. Ryžu prepláchneme, vsypeme do pekáča alebo rajnice a zalejeme vodou. Osolíme, doprostred vložíme olúpanú cibuľu, pokvapkáme olivovým olejom a priklopíme.
  5. Dusíme v rúre s kuraťom pri približne 45 minút. Hotové kura podávame s pečenou zeleninou a ryžou.

 

Inštrukcie a vybavenie:

  • Pekáč na kura
  • doba prípravy: 120 minút
  • energetická hodnota (1 porcia): 3340 kJ/795 kcal