Mramorová bábovka s orechmi

Sladké povyrazenie, ktoré nie je nutné dlho predstavovať. Bábovka patrí do arzenálu takmer každej českej gazdinej a na všednom či sviatočnom stole je zaručenou tutovkou. Spestrite si budúci víkend aj vy sladučkou a nadýchanou bábovkou upečenou v kvalitnej sklenenej forme značky Simax.

babovka

Rozpis na 12 porcií:

  • 100 g zmesi orechov (kešu, lieskové, mandle)
  • 500 g polohrubej múky
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku
  • kôru z ½ citróna
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 250 g krupicového cukru
  • 200 masla
  • 2 vajcia
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 2 lyžice kakaa

 

Postup:

  1. Zmes orechov vložíme do mixéra a rozmixujeme nahrubo s väčšími kusmi orechov. Pokiaľ máme radšej bez väčších kusov, rozmixujeme orechy najemno.
  2. Polohrubou múku s kypriacim práškom, kôru z citróna, vanilkový a krupicový cukor pre miešame v miske. Prilejeme rozpustené a vychladnuté maslo a rozšľahané vajcia s 200 ml mlieka. Spoločne prešľaháme na hladké cesto a rozdelíme ho na 2 polovice.
  3. Druhú polovicu zmiešame s preosiatym kakaom, rozmixovanou zmesou orechov a zvyšnými 50 ml mlieka. Vymastenú a hrubú múkou vysypanú bábovkovú formu striedavo plníme svetlým a tmavým cestom.
  4. Bábovku vložíme do vyhriatej rúry a zvoľna pečieme pri 180 °C asi 45 minút. Hotovú bábovku necháme vychladnúť a až potom vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrom.

 

Inštrukcie a vybavenie: