Sladké povyrazenie, ktoré nie je nutné dlho predstavovať. Bábovka patrí do arzenálu takmer každej českej gazdinej a na všednom či sviatočnom stole je zaručenou tutovkou. Spestrite si budúci víkend aj vy sladučkou a nadýchanou bábovkou upečenou v kvalitnej sklenenej forme značky Simax.
Rozpis na 12 porcií:
- 100 g zmesi orechov (kešu, lieskové, mandle)
- 500 g polohrubej múky
- 1 vrecúško kypriaceho prášku
- kôru z ½ citróna
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 250 g krupicového cukru
- 200 masla
- 2 vajcia
- 250 ml plnotučného mlieka
- 2 lyžice kakaa
Postup:
- Zmes orechov vložíme do mixéra a rozmixujeme nahrubo s väčšími kusmi orechov. Pokiaľ máme radšej bez väčších kusov, rozmixujeme orechy najemno.
- Polohrubou múku s kypriacim práškom, kôru z citróna, vanilkový a krupicový cukor pre miešame v miske. Prilejeme rozpustené a vychladnuté maslo a rozšľahané vajcia s 200 ml mlieka. Spoločne prešľaháme na hladké cesto a rozdelíme ho na 2 polovice.
- Druhú polovicu zmiešame s preosiatym kakaom, rozmixovanou zmesou orechov a zvyšnými 50 ml mlieka. Vymastenú a hrubú múkou vysypanú bábovkovú formu striedavo plníme svetlým a tmavým cestom.
- Bábovku vložíme do vyhriatej rúry a zvoľna pečieme pri 180 °C asi 45 minút. Hotovú bábovku necháme vychladnúť a až potom vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrom.
Inštrukcie a vybavenie:
- Sklenená forma na bábovku
- čas prípravy: 65 minút
- energetická hodnota (1 porcia): 1766 kJ/420 kcal