Myslíte si, že nezáleží na tom, v akých pohároch podávate alkoholické nápoje? Okrem toho, že správne naservírovaný alkohol oveľa lepšie vyzerá, navyše si ho aj lepšie vychutnáte. Presvedčíte sa, že dobre naservírovaný alkohol nemusí byť podávaný iba v luxusných reštauráciách, ale že to hravo zvládnete aj u vás doma.
Najskôr stručne o liehovinách:
Liehoviny sú alkoholické nápoje s obsahom alkoholu vyšším ako 22,5 %. Výnimku tvoria niektoré sladké likéry, obsahujúce 16 - 21 % objemového alkoholu.
Podľa spôsobu výroby rozdeľujeme liehoviny na:
Likéry – liehoviny vyrábané studenou cestou – zmiešanie liehu a prísad. Podľa toho potom vznikajú likéry, napr. bylinné (Becherovka, Fernet, Jägermeister), ovocné (Cherry Brandy, Curacao, Malibu), krémové (Carolains, Baileys, vaječný likér) alebo mentolové (Absint, pepermintový likér).
Destiláty – liehoviny vyrábané teplou cestou – destiláciou (pálenky).
Destiláty z obilia – obilie sa pred destiláciou sladuje, šrotuje, vystiera a scukruje v kadiach. Vyrobený slad sa zakvasí a potom sa destiluje a rektifikuje (oddelenie jadra). Jadro sa potom upravuje na požadovanú liehovitosť
– whisky, vodka, gin, rum, tequila, ražná, saké, Stará myslivecká, arak, horec.
Destiláty z ovocia. Ovocie sa nechá v kadiach prekvasiť a potom sa destiluje a rektifikuje
– koňak, armaňak, brandy, slivovica, čerešňovice, marhuľovica, jablkovica, hruškovica.
POHÁRE NA LIKÉRY
Na likéry sú ako stvorené poháre tzv. likérky (cordial glass). Majú rôzne tvary a objemy, ale jedno má väčšina likérok spoločné, a to dokonalú líniu na vychutnanie lahodnosti nápoja – malý kalíšok a dlhú nôžku.
POHÁRE NA KOŇAK A INÉ BRANDY
Ideálnym pohárom na podávanie koňaku a brandy je tzv. koňakovka. Jeden z anglických názvov pre tento typ pohára je baloon a práve takýto tvar má aj koňakovka. Pohár na brandy nedržíme za nôžku, ako napríklad tie vínne, ale práve za jej okrúhle telo. Jeho držanie je pohodlné a vďaka zúženiu navrchu intenzívnejšie vynikne vôňa podávaného nápoja, ideálne servírovaného pri izbovej teplote. Degustačný pohár na koňak môže mať užší kalíšok na vyššej nôžke.
POHÁRE NA PÁLENKY
Poznáme ho všetci a asi všetci ho máme doma. Klasický a univerzálny „panák“. Anglický názov je Shot Glass. Tento pohár sa hodí na servírovanie destilátov na jeden hlt, čiže „na ex“. Je vhodný na množstvo alkoholických nápojov, ktoré je lepšie „panákovať“, než popíjať. Stretnúť sa môžeme aj s pohárom na pálenku na nôžke (poháre na grappu). Grappa, talianska vínna pálenka, sa servíruje do typických pohárov na nôžke s malým bacuľatým kalíškom prechádzajúcim do kónického ústia. Takže, nalejte si panáka, privrite oči a...
POHÁRE NA WHISKY
Je zaužívané, že whisky sa podáva v širokom pohári s hrubým dnom a na ľade. Také poháre u nás hovorovo nazývame „whiskovky“, medzinárodne označované ako old fashion glass alebo rock glass. Na bežnú konzumáciu sú tieto poháre postačujúce. Pokiaľ si však svoju whisky chcete naozaj vychutnať, nalejte si ju do pohára so zúženým hrdlom a zásadne ju neservírujte na ľad. Tak sa viac koncentruje, plne sa rozvinie jej vôňa a pôžitok z konzumácie bude úplný. Ideálnym pohárom na whisky je tzv. „tulipán“. Nôžka, oblé rysy a zúžené hrdlo, to je presne ten pravý pre jedinečný chuťový zážitok, ktorý používajú skutoční znalci. Pokiaľ niekde dostanete whisky do „tulipánu“, buďte si istí, že ste na mieste, kde whisky naozaj rozumejú.
POHÁRE NA RUM
Poháre na rum nemajú žiadne presne dané pravidlá. Nezáleží na tom, či je pohár so stopkou alebo bez. Čo je však dôležité, je veľká plocha dna. Rum sa po tejto ploche krásne rozvonia. Pokiaľ bude mať pohár ešte aj kónický tvar, vôňu i chuť to zintenzívni a pôžitok bude dokonalý.
POHÁRE NA SHERRY
Sherry je omamný nápoj na pomedzí medzi vínom a destilátom. Ide o fortifikované (doliehované) víno vyrábajúce sa iba z niekoľkých málo odrôd bieleho vína. Pohár na sherry je tvarom rovnaký ako pohár na víno, len s menším objemom – okolo 120 ml. Hoci je jeho anglický názov sherry glass, hodí sa na podávanie aj iných likérov a dezertných vín vrátane portského. Jeho využitie je teda, aj napriek jeho anglickému názvu, oveľa širšie.