Sklo: materiál, ktorý je šetrný k životnému prostrediu aj nášmu zdraviu.

Sklo netreba dlho predstavovať. Tento materiál sprevádza ľudstvo už takmer päť tisíc rokov a život bez neho by sme si dnes už ani nevedeli predstaviť. Zo skla pijeme nápoje, konzervujeme s jeho pomocou potraviny, aby sa nezkazili, a pripravujeme v ňom pokrmy. Sklo však preniklo ďaleko za hranice potravinárskeho priemyslu a nevznikli by bez neho ani dôležité predmety dennej potreby, napríklad okná, žiarovky, obrazovky, displeje, autosklá alebo zrkadlá.

V porovnaní so sklom vznikol plast až nedávno, a to v 19.-20. storočí. Aj plast je všadeprítomný a v mnohých ohľadoch nenahraditeľný materiál, ale za krátku dobu svojej existencie už stihol na životnom prostredí napáchať nevratné škody.

Poďme si teda pripomenúť, aké sú výhody skla a prečo by sme mali plast nahradiť týmto "materiálom budúcnosti" všade tam, kde to ide.

many-kinds-garbage-were-collected-dark-floor_500x333 

Zdroj: Freepik

 

Výhody skla

1. Sklo je zdravotne nezávadné

Sklo sa vyrába z prírodných surovín: piesku, sódy, vápenec a sklenených stŕepov (teda drveného, zrecyklovaného skla). Do obsahu, ktorý sa v sklenenej nádobe nachádza, neuvoľňuje žiadne chemické látky, a to ani pri zahriatí či styku s kyslými potravinami. Navyše jeho kvalita časom nedegraduje. Sčítané, podčiarknuté - sklo patrí suverénne k najbezpečnejším obalovým materiálom, v ktorých môžete nielen uchovávať, ale aj pripravovať potraviny a nápoje. 

Na rozdiel od toho výrobky z plastov môžu obsahovať zdravie škodlivé ftaláty a bisfenol A (BPA), ktoré sa do potravín uvoľňujú najmä pri ohreve (či styku s kyslými potravinami). Takisto preto by sa plastové nádobí nemalo umývať v umývačke a určite by ste v ňom nemali ani pripravovať alebo ohrievať v mikrovlnke.

POSITI~1

Zdroj: Freepik

 

Je vám ľúto vyhodiť plastovú fľašu a používate ju, kým nie je poškrabaná a pomačkaná? Vaše telo vám za to moc nepoděkuje. PET fľaše, vyrábané z polyethylentereftalátu, sú jednorazové, nie sú teda určené na opakované používanie. Postupne totiž dochádza k degradácii a narušeniu materiálu, v ktorom sa následne začnú usadzovať baktérie, ktoré sa následne uvoľňujú do nápoja. Preto je sklenená fľaša (prípadne nerezová) nielen ekologickejšia, ale aj zdravšia voľba. Ak už chcete siahnuť po ľahšej plastovej fľaši na opakované použitie, uistite sa, že je vyrobená z plastu označeného skratkou HDPE, čo je najbezpečnejší plast určený pre priamy kontakt s potravinami, pretože sa z neho uvoľňuje najmenej škodlivých látok. Z tohto druhu plastu sa vyrábajú napríklad detské fľaše.

lahev leonardo_338x400

Sklenená fľaša Leonardo In Giro Flower

 

V súčasnosti tiež predstavujú problém všadeprítomné mikroplasty. Plasty sa v prírode rozkladajú stovky rokov, ale rozpadajú sa pri tom práve na spomínané mikroplasty až nanoplasty. Tie sa dostávajú do vody, vzduchu, pôdy, jedla a následne aj do krvi, pľúc, placenty alebo napríklad materského mlieka.

Sklo sa v prírode či na skládke rozkladá ešte pomalšie než plasty, v ráde tisícov rokov. Neuvoľňuje pri tom však do svojho okolia žiadne toxické látky.

 

2. Sklo má dlhú životnosť

Prečo sa sklo považuje za jeden z najekologickejších materiálov vôbec? Dá sa totiž opakovane recyklovať, bez toho, aby sa tento proces akokoľvek negatívne podpísal na kvalite nového výrobku. Stručne povedané – pohár z recyklovaného skla nespoznáte od úplne nového.

Vďaka možnosti recyklácie skla sa znižuje potreba ťažby nových surovín a tým aj množstvo odpadu končiaceho na skládkach. Výroba skla z primárnych surovín je energeticky veľmi náročná, preto sa kladie dôraz na jeho recykláciu. Pri recyklácii skla sa spotrebuje o 90 % menej energie ako pri výrobe z primárnych surovín a zároveň sa do ovzdušia uvoľňuje menej CO2. Ak je sklo recyklované lokálne, znižuje sa aj uhlíková stopa spojená s logistikou.

Plasty majú v tomto smere veľkú nevýhodu. Jeden alebo dva recyklačné cykly zvládnu, ale ďalšie sa už prejavia výrazne nižšou kvalitou produktu. Nie všetky druhy plastu sa dajú recyklovať – a bežný spotrebiteľ nerecyklovateľné plastové obaly často ani nerozpozná.

Na rozdiel od plastov, ktoré sa môžu ľahko poškodiť alebo opotrebovať, sklenené výrobky môžu pri správnom zaobchádzaní vydržať mnoho rokov, čo znižuje potrebu častej výmeny a tým aj produkciu odpadu. Pri skle jeho životnosť prirodzene znižuje fakt, že je krehkejšie ako plast a ľahko sa rozbije. Existuje však aj špeciálne sklo, ktoré je odolnejšie voči mechanickému poškodeniu, a to varné (borosilikátové) sklo. Ani toto sklo nie je úplne nesmrteľné, ale aj pri neopatrnom zaobchádzaní skôr praskne, než aby sa rozbilo na drobné úlomky.

Za zmienku stojí aj nemecký výrobca Schott Zwiesel, ktorý vyvinul unikátnu patentovanú technológiu TRITAN, pri ktorej je mäkšie olovo v krištáľovom skle nahradené zlúčeninou titánu. Takto vyrobené sklo je taktiež odolnejšie proti poškrabaniu a rozbitiu.

zwiesel 

Poháre na whisky Zwiesel Glas Belfesta

 

3. Sklo sa ľahko umýva

Sklo je neporézny, nepriľnavý materiál. Ako sa táto vlastnosť prejavuje v praxi? Výrobky zo skla sa umývajú jednoduchšie ako napríklad plast. Oproti plastu tiež oveľa rýchlejšie schnú. Sklenené obaly je navyše možné sterilizovať, čo oceníte pri zaváraní džemov, zeleniny či výrobe detskej výživy.

Číre sklo sa tiež ľahšie udržiava čisté jednoducho preto, že každá nečistota je na jeho povrchu dobre viditeľná.

cropped-image_500x334

Zdroj: Freepik

 

4. Sklo neabsorbuje pachy ani farbivá a udržiava čerstvosť obsahu

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo jedlo či nápoje chutia lepšie zo skla než z plastového obalu? Súvisí to s tým, že sklo je tzv. inertný materiál. To znamená, že vďaka svojmu chemickému zloženiu neabsorbuje farbivá ani arómy pokrmov či nápojov. Zároveň do obsahu, ktorý sa v ňom nachádza, neuvolňuje žiadne chemické látky ani arómy, takže jedlo a nápoje si zachovávajú svoju prirodzenú chuť, vôňu, farbu, vitamíny aj sýtenie. Preto sa potraviny s dlhou trvanlivosťou (napr. sterilizovaná zelenina, džemy, kompóty, paštéty, med) alebo alkoholické nápoje uchovávajú s obľubou práve v sklenených obaloch.

Okrem klasického číreho skla existuje aj špeciálne farebné – zelené, hnedé, čierne či fialové. Takto zafarbené sklo chráni obsah pred UV žiarením, ktoré by ho znehodnotilo. Preto sa tento druh skla používa na kozmetiku, liečivá, pivo, víno, destiláty alebo olej.

To, že sklo udrží potraviny dlhšie čerstvé, vedie k nespornej veľkej výhode – zbytočne neplytváme potravinami, ktoré by sme inak museli vyhodiť.

 

5. Sklo vyzerá moderne a elegantne

Skúste porovnať sklenenú fľašu na vodu a tú vyrobenú z plastu. Alebo pohár na nealko a plastový kelímok. Sklenené produkty jednoducho vždy pôsobia elegantne a luxusne.

Platí to aj pre sklenené obaly. Nezáleží na tom, či sa práve pozeráte na sklenenú fľašu s mliekom, paštétu v zaváracom pohári alebo sklenenej dóze s pralinkami. Produkty zabalené v skle vyvolávajú dojem (a to oprávnene), že ide o výrobok vysokej kvality, ktorý bude chutiť lepšie než z plastového či kovového obalu.

melodia rcr

Poháre Melodia z dielne RCR

 

6. Sklo je transparentné

Vďaka transparentnosti sa sklo ľahšie udržiava čisté. Medzi ďalšie výhody patrí samozrejme aj prehľadnosť. Ak skladujete potraviny v zaváracích pohároch a zvyšky jedla uschováte do skleneného boxu, môžete mať lepší prehľad o množstve či stave obsahu. To isté ocenia zákazníci v obchode, ktorí si môžu ľahko prezrieť, čo sa nachádza vo vnútri obalu. Takto zabalený produkt navyše pôsobí dôveryhodnejšie, pretože sa výrobca nesnaží pred zákazníkom nič „skrývať“.

 

7. Sklo má široké využitie

Táto časť sa týka predovšetkým borosilikátového varného skla, ktoré je odolnejšie voči teplotným šokom a bez problémov zvládne veľmi vysoké aj veľmi nízke teploty. Výrobky z tohto skla môžete použiť na varenie či prípravu zapekaných jedál, ktoré v nich následne môžete aj štýlovo naservírovať. Môžete v nich tiež bez obáv o svoje zdravie zohriať jedlo v mikrovlnke a uchovávať zvyšky v chladničke aj mrazničke. Len pri mrazení je dobré myslieť na to, že nádoba nesmie byť naplnená až po okraj (najmä ak má jedlo tekutejšiu konzistenciu), pretože sklo by mohlo prasknúť.

simax_pekac 

Pekáč z varného skla Simax

 

8. Používaním skla sa znižuje spotreba plastov

Používaním skla prispievame k znižovaniu spotreby plastov (či iných nerecyklovateľných výrobkov), čo je kľúčové pre boj s plastovým znečistením, ktoré má devastačné dopady na životné prostredie, najmä na oceány a vodné ekosystémy.

  

Sú bioplasty lepšie než plasty?

Teraz máte prehľad o všetkých výhodách použitia skla. Čo ale taká novinka posledných rokov, ktorou sú bioplasty?

Bioplasty sa nevyrábajú z ropy ako klasické plasty, ale sú rastlinného pôvodu – na ich výrobu sa používa napríklad cukrová trstina, kukurica či zemiaky. Znamená to, že sú aj ekologickejšie než klasické plasty, či dokonca sklo?

Veľkou výhodou bioplastov je, že sa vyrábajú z rastlín, teda obnoviteľného materiálu. Pri ich výrobe sa taktiež neuvoľňujú skleníkové plyny, ktoré majú negatívny vplyv na našu klímu, iba plyny, ktoré pri raste absorbovali rastliny. Na druhej strane, na pestovanie rastlín je potrebné veľké množstvo vody, hnojív a zaťažuje sa aj orná pôda, na ktorej by sa inak mohli pestovať jedlé plodiny.

Problém nastáva, keď sa začneme pýtať, ako sa bioplastov ekologicky zbaviť. Rozšírenou predstavou je, že bioplasty možno kompostovať. To však neznamená, že si s nimi poradí kompostér, ktorý máte na záhrade – bioplasty musia putovať do industriálnej kompostárne, kde z nich však nevzniká nijako hodnotné hnojivo. Bioplasty sa však nehodia ani do žltých kontajnerov na klasické plasty, ktoré môžu počas recyklácie kontaminovať, pretože ide o iný druh plastu.

Ak sa bioplasty ocitnú v prírode, rozkladajú sa veľmi pomaly ako bežné plasty. Zároveň sa z nich taktiež uvoľňujú mikro(bio)plasty, ktoré škodia životnému prostrediu rovnako ako tie klasické.

Ako najlepšie riešenie sa preto stále javí nahrádzanie plastových výrobkov tými z opätovne použiteľných materiálov, kedykoľvek je to len trochu možné.

 

Ako správne recyklovať sklo?

Rozbila sa vám sklenená váza, spotrebovali ste pohár s džemom alebo dopili fľašu vína? Nastal čas trochu uľahčiť životnému prostrediu a urobiť si prechádzku k triediacim nádobám.

Sklenené obaly nemusíte pred vyhodením umývať. Odstraňovanie viečok tiež nie je úplne nutné, ale keďže sa sklo musí následne ešte ručne dotrieďovať, uľahčíte tak prácu zamestnancom v triediarňach. V niektorých triediarňach však viečka zvládnu odstrániť pomocou magnetov.

Nemusíte si lámať hlavu ani nad tým, či ide o olovnaté alebo neolovnaté sklo. Sklárne pomocou magnetických a laserových separátorov zvládnu vytriediť netaviteľné druhy skla a sklo s prímesami.   

Pri triedení skla dbajte len na to, aby ste farebné sklo nevhadzovali do bieleho kontajnera na číre sklo. Číre sklo naopak môžete vhodiť do zeleného kontajnera na farebné sklo. Do zeleného kontajnera patrí aj tabuľové sklo, a to farebné aj číre.

Do kontajnera na sklo nikdy nevhadzujte: keramiku, sklokeramiku, varné sklo, porcelán, zrkadlá, žiarovky, autosklo, obrazovky a displeje alebo plexisklo. Tie patria do komunálneho odpadu alebo na zberný dvor.

top-view-broken-glass-bottle_500x333

Zdroj: Freepik

 

Ako upcyklovať sklo?

Pojem upcykling vám nič nehovorí? Čaro upcyklácie spočíva v použití výrobkov, ktoré by inak skončili v koši, na iný účel. Sklenené nádoby možno zbaviť etikety, aby nepôsobili rušivo a neesteticky, a použiť na konzerváciu či skladovanie potravín alebo ako nádoby na domácu kozmetiku.

Priamo sa ponúka, aby sa do upcyklácie zapojili aj deti. Sklenené výrobky môžu pomaľovať farbami na sklo alebo ozdobiť servítkovou technikou. Takto „esteticky vylepšené“ poháre potom poslúžia napríklad ako vázy, stojany, pokladničky či svietniky. A prečo do nich nezabaliť aj vianočné darčeky? Väčšie sklenice môžete tiež naplniť pieskom, kamienkami a mušličkami a vytvoriť si tak zaujímavú interiérovú dekoráciu, ktorá vám bude pripomínať prázdniny pri mori.

close-up-food-preservation-method_500x334

Zdroj: Freepik